fbpx

Ce semnificație are 1 (un) punct?

Astăzi aș vrea să îți spun o poveste cu final surpriză. Respiră adânc, relaxează-te, așează-te pe cel mai confortabil fotoliu și pregătește-te pentru o lectură foarte plăcută, plină de sens și de învățăminte.

Într-o zi un profesor a intrat în clasă și le-a cerut studenților să se pregătească pentru un test surpriză. Toți așteptau concentrați în băncile lor, așteptând subiectele.

Profesorul le-a înmânat câte o foaie de hârtie așa cum proceda întotdeauna. Când a terminat de împărțit testele le-a spus să întoarcă foaia dar spre surpriza tuturor nu au găsit acolo nicio întrebare ci doar un singur punct negru în centrul paginii.

Văzând mirarea de pe fețele lor, profesorul le-a spus: ”Vreau să scrieți despre ce vedeți acolo”. Confuzi, studenții au început să scrie încercând să răspundă testului ce li se părea totuși inexplicabil.

La sfârșitul orei, profesorul a adunat foile și a început să citească cu voce tare răspunsurile.

Toți, fără excepție, încercaseră să definească punctul negru, culoarea, mărimea, poziția lui în centrul paginii. Când toate lucrările au fost citite, în clasă s-a lăsat liniștea.

Profesorul i-a privit și le-a spus: “N-am să vă dau note pentru această lucrare, vreau însă să vă dau o temă de gândire: niciunul dintre voi nu a scris despre partea albă a paginii. Toți v-ați concentrat pe punctul negru și uneori asta se întâmplă și în viața noastră.

Insistăm să ne concentrăm pe punctul negru, care poate fi orice, o lipsă temporară a banilor, o relație complicată în familie, o dezamăgire pe care ne-a provocat-o un prieten, o supărare sau o problemă trecătoare. Punctul negru este adesea foarte mic în comparație cu tot restul pe care-l avem în viața noastră, dar el tinde să ne ocupe întreaga minte. Încercați să priviți dincolo de punctul negru, bucurați-vă de fiecare moment pe care viața vi-l oferă.

Așa este oare?

Analizează ceea ce simți după ce ai citit această poveste. Te identifici cu acești studenți? Ce crezi că ai fi observat dacă erai în locul lor? Crezi că morala acestei povești se potrivește cu modul în care percepi tu viața, în special în aceste momente provocatoare cu care fiecare dintre noi se confruntă?

Oprește-te, uită-te în jurul tău, conștientizează lucrurile minunate din jurul tău și apreciază-le.

Așa este că, ACUM, când ieși afară sau când privești pe geam, vezi soarele cu alți ochi? Nu-i așa că natura este mai plină de sens? Timpul petrecut cu familia este într-adevăr prețios? Apusul este mai mult decât spectaculos? Și multe alte lucruri, pe care nu le-ai observat până acum, sunt absolut minunate.

Dar, vrei să îți spun ceva? Ele au fost tot timpul acolo și au fost tot timpul minunate, însă de multe ori suntem prea acaparați de evenimentele negative din viața noastră, încât să le oferim atenție. Acel punct negru ne ocupa fiecare gând, fiecare acțiune, în așa măsură încât uitam să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Dar oare, nu cumva tocmai aceste mici momente de fericire ne fac să fim cu adevărat bucuroși și împăcați?

Dacă tu crezi că a vedea un apus de soare, a asculta melodia ta preferată, a te bucura de o ceașcă de cafea împreună cu persoana iubită sau a te juca cu copiii tăi este un lucru simplu, de care te poți bucura oricând, gândește-te că unii nu au șansa asta. Fii recunoscător!

Ești înconjurat de atât de multe lucruri frumoase.

De fapt, însăși faptul că EXIȘTI este un dar, un lucru de care ar trebui să fim recunoscători. Și sunt atât de multe lucruri pozitive pe care le ratăm, doar pentru că insistăm pe acel mic punct negru. Insistăm pe probleme și eșecuri, pe defecte și pe gânduri negative, fără să ne dăm seama că, făcând asta, ne programăm mintea să facă abstracție de orice lucru pozitiv. Este ca și cum viața vrea să ne trimită un mesaj pozitiv, dar din cauza modului în care ne-am educat mintea, el va fi trimis direct în spam, unde poate nu vom avea niciodată șansa să îl citim.

De azi alege partea albă a foii!

Imaginează-ți că ai intrat în posesia unor super ochelari. Și odată ce îi pui pe ochi, vei începe să privești prin lentilele bucuriei și a recunoștinței. Fă o listă cu fiecare reușită de pe parcursul unei zile, cu fiecare bucurie care te-a făcut să zâmbești, cu fiecare aspect pentru care ești recunoscător.

În acest mod, vei obseva că există mai multe motive pentru care să fii fericit, mult mai multe motive decât cele care te-ar face nefericit.

Tu ce alegi să vezi?

RAJKO KUZMANOVIĆ, Fondator Metoda Silva România