fbpx

Cum să înclini balanța către gândirea pozitivă în situații dificile?

Scenarită

Când te afli într-o situație dificilă sau stresantă, de cele mai multe ori vei continua cu gândirea pseudo-rațională, astfel încât vei declanșa boala pe care eu o numesc scenarită. Asta înseamnă că în acele momente atenția și intenția ta aparent vor fi îndreptate către ieșirea din acea situație, dar de fapt, când privești de la distanță, vei observa că tot ceea ce faci te ține blocat acolo. În fapt, raționamentele tale sunt ”contaminate” de emoții negative.

Îți dau un exemplu că să fie mai clar. Cu siguranță ai avut măcar o dată situația în care te-ai trezit cu întârziere. Ce ai făcut? Ai sărit din pat și ai încercat să te speli repede, să te îmbraci repede, să ajungi repede în stație, dorindu-ți ca autobuzul să vină imediat, semafoarele să fie pe verde astfel încât să nu întârzii. Corect? Dar spre ce erau îndreptate gândurile tale din momentul în care te-ai trezit și până în clipa în care ai ajuns la destinație? Sunt convins că nu ai fost “zen” când te-ai trezit, spunându-ți că totul va decurge cum trebuie și vei ajunge la timp. Dimpotrivă, gândul tău probabil a fost îndreptat spre ce ți se va întâmplă dacă întârzii, care sunt variantele să scapi, că trebuia să fii mai precaut și să pui două alarme să sune ș.a.m.d. De fapt Atenția și Intenția ta erau îndreptate spre întârziere și nu au avut nici o legătură cu ajunsul la timp, iar scenarita a contribuit și mai mult să ai succesul dorit.

Ce alegi?

Gândirea este influențată major de emoțiile în care investești și le lași să se dezvolte în interiorul tău. Rațiunea, gândirea, acționează corect, adică se străduiesc să ne arate ceea ce ar putea să ne afecteze. De aceea, ”scenarita” conține mai multe idei negative, decât cele pozitive. Mintea noastră vrea să ne protejeze de un eventual insucces.

Însă, dacă ești conștient și alegi emoții pozitive, ai putea gândi și altfel. De exemplu, întrucât nu este sigur că vei întârzia, ce părere ai dacă ți-ai păstra calmul și îți vei spune: ”ajung la timp”. Nu numai că îți vei spune, dar vei investi această afirmație cu putere emoțională, cu certitudinea interioară că așa va fi.

Ce părere ai? Oare vei ajunge la timp?

Gândesc obiectiv,  gândesc pozitiv, aleg gândurile care mă sprijină și îmi sunt de folos.