fbpx

Ce este reprogramarea mentală și cum ne poate influența viața?

Cel care are abilitatea de a-și stăpâni propria minte, poate pune stăpânire pe orice altceva. (Andrew Carnegie)

Știi deja că MINTEA este cel mai minunat instrument cu care suntem înzestrați. De aceea este foarte important să înțelegem cum funcționeză ea și, mai ales, cum ne poate influența viața. Pentru că DA, modul în care funcționează mintea este definitoriu pentru modul în care percepem viața.

Când vorbim de minte, vorbim automat de conexiuni neuronale, logică, emoții, percepții, simțuri și multe altele. Toate acestea însumează, de fapt, cel mai relevant aspect: faptul că mintea și procesele sale sunt definite de conștient și subconștient.

Cred că diferența dintre ele este destul de evidentă: conștientul sau mintea conștientă este activă în starea de zi cu zi. Ea ne ajută să interacționăm și să ne ducem la bun sfârșit responabilitățile. Este activă în starea de veghe, adică în frecvența beta care este definită de logică, analiză, judecată.

Când vorbim de mintea subconștientă, aspectul cel mai interesant este că ea este activă non stop, controlează toate funcțiile vitale, emite și controlează emoțiile, intinctele și funcțiile care țin de automatisme: echilibrul, înghițitul, respiratul, creativitatea, explorarea. Putem spune, totodată, că ea este suma valorilor pe care le avem.

Tot aici sunt stocate toate programele mentale pe baza cărora funcționăm. Gândește-te la ele ca la niște lentile care îți definesc acțiunile, prin care îți construiești și vezi realitatea.

  • Programele mentale, gândurile și subconștientul.

Specialiștii spun că 90% din gândurile noastre provin din subconștient. De aceea îmi place să spun că suntem ceea ce gândim. Mai bine spus, suntem construiți și influențați de ceea ce gândim.

Și culmea, majoritatea gândurilor vin din această dimensiune de care nu suntem conștienți, adică din mintea subconștientă. Cea care a fost programată de tot ceea ce am auzit, am văzut sau am experimentat până în prezent.

Impactul major al programării mentale se vede mai ales în modul în care reacționăm la stimulii din exterior. De exemplu, unul din numeroasele programe mentale este îngrijorarea și frica de eșec. Este clar că atunci când reacționăm în acest mod, nu facem decât să ne îndepărtăm de visurile noastre și să atragem situații dificile în viața noastră.

  • Copilăria – sursa celor mai importante programe mentale.

Care este sursa celor mai multe programe mentale? Copilăria. Mai exact primii 6 – 7 ani de viață. În această perioadă mintea subconștientă este foarte influențabilă și înregistrează tot, fără să filtreze informațiile. Tocmai de aceea sunt foarte mari șansele ca toate alegerile noastre din postura de adulți (fie că e vorba de job, de persoana iubită sau pur și simplu de modul în care ne raportăm la viață) să fie influențate de educația și experiențele pe care le-am avut în copilărie.

  • Cum poți schimba un program care te sabotează?

Simplu! Prin schimbarea mesajelor pe care le transmiți subconștientului. Poate că ai observat că unele persoane sunt influențate de acea voce critică și foarte negativistă. Mai simplu spus, se autosabotează.

Dacă vrei să eviți astfel de situații, începe prin a observa care sunt acele programe care te limitează.  Observă ce gânduri ai, cum te comporți în anumite situații provocatoare, cum te raportezi la tine însuți, ce tipare vechi se declanșează.

Așa îți vei da seama, rapid, ce convingeri limitative te țin în loc și îți consumă energia și MAI ALES de ce subconștientul tău nu te susține în direcția în care dorești să mergi.

Recomand, totodată, meditația dinamică și relaxarea mentală. În acest mod te conectezi la tine însuți și mintea ta devine foarte deschisă la sugestiile și imaginile pozitive pe care vrei să le introduci în ea. De aceea, tehnicile din cadrul Metodei Silva se axează pe curățenie mentală, schimbarea convingerilor și pe accesarea frecvenței alfa.

Bineînțeles, nu te aștepta ca mintea ta să se schimbe peste noapte. Procesul de reprogramare mentală este un proces continuu și, de cele mai multe ori, ne scoate la suprafață vulnerabilitățile. Ne pune față în față cu NOI înșine, autentici și fără măști.

  • Ce se întâmplă când introduci programe care te susțin?

Orice program mental se fixează prin repetiție. Gândește-te că ești într-o pădure, unde nu există cărări. Tu mergi pe un anumit traseu în fiecare zi și ușor, ușor începe să fie vizibilă cărarea bătătorită de pașii tăi.

Exact acest lucru se întâmplă atunci când introduci un program. Creezi noi circuite neuronale, pe care le “bătătorești” pe măsură ce le pui în practică. Și cu cât le pui în practică mai des, cu atât ele vor deveni parte din tine.

Gândești diferit, ai rezultate diferite!

Atunci când îți introduci programe care te susțin și începi să trăiești aliniat cu valorile tale, manifești și potențialul tău cel mai înalt. Toți am primit un talant, o aptitudine, o abilitate prin care să aducem o contribuție la bunăstarea acestei lumi. Este de datoria noastră să descoperim aceste daruri din interiorul nostru.

Meriți o viață echilibrată, reușită și productivă și poți avea toate acestea!

Te aștept și la cursurile Metodei Silva din acest an! În cadrul lor, primești tehnici practice care au avut și încă au rezultate extraordinare în rândul absolvenților acestei metode.

Din ce în ce mai bine!