fbpx

Iubirea de sine – practică personală de evoluție

Cu siguranță ai auzit de celebrul citat de la Nichita Stănescu “Suntem ceea ce iubim.”

În ultimele zile mi-a atras atenția citatul, dar nu credeam că îl voi aminti în articolul de azi. Însă gândindu-mă cum să încep povestea despre iubirea de sine, mi-a revenit în gând citatul și am făcut legătura.

Dacă sunt ceea ce iubesc, și mă iubesc pe mine…asta înseamnă că sunt EU. Atât de simplu. Sunt ceea ce iubesc, adică sunt EU. Teoria este destul de ușoară și cred că fiecare om știe că iubirea de sine, este necesară unei vieți echilibrate. (Desigur, nu vorbim despre acea iubire egocentristă și narcisistă.)

Cu toate astea, practica este cea care ne pune bețe în roate. Asta pentru că de când suntem mici suntem învățați să îi mulțumim pe ceilalți, nu pe noi înșine. Nu prea se vorbește despre această relație cu noi înșine și nici de importanța inteligenței emoționale în viața noastră.

Până la urmă ce reprezintă iubirea de sine? Este acea atitudine prin care ne conectăm la noi înșine și avem un sentiment de afecțiune față de propria persoană. Cu alte cuvinte este momentul în care conștientizăm că suntem ființe minunate, unice, înzestrate cu talente și care merite să fie iubite și să iubească.

Și totuși, oare de ce oamenii nu se mai iubesc?

Cred că sunt foarte mulți factori care ne împing să adoptăm această atitudine, dar cred că sursele principale sunt comparația, autocritica, teama și fricile pe care nu le putem controla, neglijarea sinelui, traumele și dependența de ceilalți.

Toate acestea duc la convingerea că nu suntem buni, că nu merităm anumite lucruri, că nu facem nimic bine și lista poate continua. Acestea ni le putem forma când suntem adulți sau ni le pot transmite apropiații când suntem copii și subconștientul înregistrează orice sugestie din exterior.

Dacă în copilărie apropiații ne spun, în repetate rânduri, că nu suntem buni și ne compară constant cu alți copii, dezvoltăm foarte ușor complexul de inferioritate. Iar asta, ne poate afecta personalitatea atât de major, încât mai încolo, când suntem adulți avem dificultăți în a ne integra și a lua decizii echilibrate.

Ce se întâmplă atunci când înțelegi că cea mai importantă relație este cu tine însuți?

Ești TU. Autentic, liber, unic. Atunci când te iubești, nu te mai afectează aproape nimic din exterior. Ești echilibrat pe interior, atragi oameni și experiențe care te îmbogățesc și simți cum respectul pentru tine atrage și respectul celorlalți față de tine. În același timp, devii conștient de limitările tale și de faptul că nu ești perfect, dar nu lași ca asta să te saboteze.

Totodată, cred că iubirea de sine se poate manifesta pe mai multe planuri. Și astăzi vreau să îți ofer câteva sugestii pentru fiecare plan, sugestii pe care le poți pune în practică ori de câte ori simți nevoia.

Fizic – îți asculți corpul și îi oferi o pauză atunci când are nevoie. Te odihnești îndeajuns, consumi alimente care nu îți fac rău, bei destulă apă, ieși la plimbare, te bucuri de natură. De altfel, iubirea de sine este strâns legată de sănătatea noastră. Este destul de evident că atunci când te neglijezi, corpul începe să se resimtă. De aceea lipsa iubirii de sine în viața noastră, poate duce la apariția bolilor.

Psihic / spiritual  –  meditezi, te rogi, ești atent la ceea ce gândești, la ceea ce îți spui (vorbești cu bunătate sau te critici?), practici recunoștința, ești prezent, ești conștient de ceea ce se întâmplă în jurul tău, înveți din experiențe, lucrezi cu fricile și traumele tale, încetezi să critici, te străduiești pe cât posibil să înțelegi că fiecare om este unic și fiecare om are drumul lui. Te ierți pentru greșelile pe care le faci sau le-ai făcut în trecut. Ești din ce în ce mai înțelegător cu tine. Îți asiguri momente de liniște și deconectare de la presiunile de pe parcursul zilei.

Profesional – găsești acel domeniu sau job care te reprezintă, investești timp în autocunoaștere, îți oferi timp să te cunoști, să descoperi care sunt abilitățile tale, aptitudinile tale, la ce ești bun. Investești timp în tine, în dezvoltarea ta…ca om, ca profesionist. Pui punct atunci când simți că ceva nu este pentru tine și te detașezi de acele lucruri care nu îți fac bine. Înveți să spui NU atunci când simți asta. Ai încredere în tine și spui DA acelor oportunități prin care te poți dezvolta. 

Hobby – îți faci timp pentru acele lucruri care îți aduc bucurie. Să stai cu copiii, cu nepoții, să ieși la pescuit, să scrii, să citești, să pleci în drumeții. Orice activitate care îți aduce bucurie și pace sufletească.

Relațiile interpersonale – atunci când te iubești, îi respecți și pe cei din jur. Nu îi forțezi să se schimbe, ci pur și simplu îi ajuți să crească. Privești la ei dincolo de defectele lor și nu îi cataloghezi doar pe baza lor. Devii conștient că fiecare om are și defecte și nu ai așteptări de la el. Asta pentru că, de cele mai multe ori așteptările sunt proiecțiile noastre îndreptate asupra celor din jur. Cu alte cuvinte ne așteptăm ca oamenii să fie așa cum vrem noi, nu cum sunt ei de fapt.

Astăzi îți propun un exercițiu pe care îl poți face oricând și care poate, că la început, ți se va părea dificil. Privește într-o oglindă. Privește cu atenție la tine, la fiecare detaliu și element care te caracterizează și spune: Mă iubesc așa cum sunt!

Permite-i iubirii să radieze în toată ființa ta și vei observa schimbări remarcabile. Ești pregătit să te îmbrățișezi în compasiune și acceptare?

Te aștept și la cursurile Metodei Silva din acest an! În cadrul lor, primești tehnici practice care au avut și încă au rezultate extraordinare în rândul absolvenților acestei metode.

Din ce în ce mai bine!