Eșecul: pericol sau oportunitate?
Ce știm despre eșec?
De mici suntem învățați că eșecul este ceva negativ și că cel mai bine ar fi să îl evităm. Că cel mai important este să avem succes și să fim pe primul loc. Câteodată, numai gândul că am putea eșua ne sperie. La școală, la job, în familie…teama de a nu dezamăgi ne urmărește peste tot.
Cu toate acestea găsim numeroase exemple ale unor oameni faimoși care au eșuat…înainte de a reuși: Thomas Edison, Walt Disney, J.K. Rowling, Michael Jordan, Jim Carrey, Oprah Winfrey și mulți alții. Ce au în comun toți acești oameni? Au respins ideea de a renunța, chiar dacă alți oameni le-au spus în față: “tu nu ești destul de bun!”
Uneori chiar este necesar eșecul. Dacă îi găsești o semnificație și răspunzi la întrebarea: de ce a trebuit să se întâmple asta în viața mea?…îți dai seama că te-a influențat cumva. Fie ți-a schimbat traiectoria spre proiecte diferite care ți se potrivesc mai bine, fie te-a făcut mai ambițios, fie pur și simplu te-a ajutat să vezi ce anume trebuie să îmbunătățești cu privire la obiectivele și proiectele tale și lista poate continua. Eșecul este deseori elementul cel mai important pentru a avea succes. Paradoxal, așa-i?
Tot ceea ce suntem azi suntem datorită experiențelor din viața noastră, inclusiv a celor mai puțin bune!
Uneori este nevoie să pierzi, pentru a putea câștiga…
Scris în limba chineză, cuvântul „CRIZĂ” este compus din două caractere: PERICOL și OPORTUNITATE.
Cu alte cuvinte, relația dintre acești termeni scoate în evidență sensul profund al oportunităților pe care ni le deschide orice criză, orice eșec. Din fiecare experiență ai o lecție de învățat, de aceea cel mai important aspect nu este provocarea în sine, ci cum o abordezi. Cum alegi să reacționezi după ce ea a avut loc? Asta este alegerea ta. Dar amintește-ți: eșecul adevărat are loc abia atunci când te oprești din drumul tău, te critici și îți pui numeroase etichete descurajante. Consideri că nu ești destul de bun, de inteligent sau pregătit…
Orice experiență din viața ta are o parte bună, indiferent că vrei să o vezi sau nu. Ai doi profesori: cel de succes și cel de eșec. Echilibrul înseamnă să înveți de la fiecare ceva: de la succes învață să ai încredere în tine, de la eșec descoperă acele aspecte la care mai ai de lucrat.
Te aștept și pe pagina de facebook Rajko Kuzmanović, unde te țin la curent cu toate evenimentele pregătite special pentru tine!
Din ce în ce mai bine,
Rajko Kuzmanović