Fă din stres un prieten
“Stresul, anxietatea și depresia sunt cauzate de faptul că ne trăim viața ca să le facem altora pe plac.” Paulo Coelho
Stresul este inamicul public numărul 1. El este vinovat pentru multe probleme întâmpinate de oameni pe parcursul vieții.
Aceasta este atitudinea generală a multor persoane față de acest element prezent în viața noastră. Și, aparent, nu ai ce face în privința lui. Stresul există, este periculos, face rău și asta e!
Cu toate că percepem stresul diferit există simptome comune care ne indică acumularea stresului:
- Probleme cu adormitul;
- Dormitul în exces;
- Probleme cu greutatea;
- Probleme digestive;
- Iritabilitate;
- Dureri de cap;
- Oboseală;
- Dificultăți de concentrare;
- Atacuri de panică;
- Comportament obsesiv-compulsiv;
- Distanțare socială, etc.
Această listă devine și mai lungă atunci când vorbim despre simptome dar și despre efecte ale stresului.
“Stresul este precum condimentul – în cantitatea corectă, va îmbunătăți și amplifica gustul mâncării. Dacă pui prea puțin va face mâncarea fadă iar prea mult te poate îneca.” Donald Tubesing
El, stresul, este pe de altă parte inevitabil. Este prezent în viața noastră din momentul în care ne naștem, până în clipa în care murim. Face parte din existența noastră și dacă ar fi să-l definim în cuvinte simple este “pur și simplu” reacția noastră la o schimbare bruscă, moment în care corpul nostru reacționează prin accelerarea respirației, a bătăilor inimii, a creșterii tensiunii arteriale și nu în ultimul rând a producției mai mari a unei serii de hormoni.
Totuși cum ar fi daca ți-aș spune ca există soluții?
Cum ar fi dacă ți-aș spune că stresul îți poate fi prieten?
Dacă vrei să începi să rezolvi reacția ta la stres și implicit influența lui negativă asupra ta, iată 7 sugestii cu care să începi să lucrezi.
- Identifică sursa stresului. Pentru a face asta, începe prin a urmări ce obiceiuri ai, care e atitudinea ta și mai ales care sunt scuzele tale. Mai multe detalii îți voi oferi AICI la workshopul gratuit online “De la stres la starea de bine” din data de 27 iulie 2021, începând cu ora 19:00.
- Socializează. Este foarte calmant să petreci timpul cu alte persoane față în față. Acest tip de interacțiune declanșează o cascadă de reacții hormonale care contracarează reacția corpului de fugi sau luptă.
- Fă-ți timp pentru distracție și relaxare. Nu te lăsa cuprins de probleme, astfel încât să uiți de tine. Este foarte important să te ocupi de tine și de nevoile tale. A te îngriji de tine nu e un lux, ci o necesitate.
- Gestionează-ți timpul mai eficient. Evită să faci prea multe într-o zi. De multe ori subestimăm cât timp ne vor lua anumite activități.
- Fii atent la ce și cât mănânci. De cele mai multe ori, mâncatul este emoțional și se bazează pe stimulul dat de stres. Poți să scazi cantitatea de zahăr, alcool, cofeina, astfel încât vei reduce anxietatea.
- Descarcă. Vorbește cu cineva apropiat ție despre ce te îngrijorează sau despre lucrurile care te demotivează. Acest lucru de obicei scade intensitatea lor la jumătate. Dacă îți e dificil să le împărtășești cu cineva, atunci o altă variantă este să le scrii.
- Meditează. Relaxarea fizică și mentală, este un mod foarte eficient prin care să elimini stresul din corpul tău, dar să-ți și crești imunitatea la el. Folosește tehnici de respirație, vizualizare ghidată, pentru a obține efecte benefice.
În ultimii, ani oamenii au raportat că nivelul lor de stres este în creștere semnificativă. Semnalele de avertizare sunt prezente și nu mă refer doar la studii și statistici, ci de asemenea la cele pe care le percepem noi înșine, sub forma de dureri de cap, insomnii și altele. Din cauza faptului că multe “rele” sunt puse pe seama stresului, el fiind un mecanism natural, oamenii au ajuns să considere stresul ca ceva distructiv, ce ne influențează viață în moduri nefavorabile activității și evoluției noastre, lăsându-ne impresia că viața este grea, iar obținerea rezultatelor întotdeauna va avea un preț.
Cu toate acestea, soluții există, trebuie doar să fii dispus să le pui în practică și vei descoperi că acest mecanism natural este aliatul tău în momentul în care înveți să-l controlezi și să-l gestionezi.
De aceea te invit să te înscrii la webinarul gratuit online “De la stres la starea de bine”, unde împreună cu colegele mele, Mihaela Stroe și Monica Dascălu, îți vom oferi informații utile și elemente practice pentru gestionarea stresului zilnic.
Webinarul GRATUIT, va avea loc în data de 27 iulie 2021, începând cu ora 19:00
Te aștept cu drag,
Rajko Kuzmanović