fbpx

Importanța gândirii pozitive

Frecvent se vorbește despre gândirea pozitivă, cât de importantă este, ce efecte minunate poate să producă în viața fiecăruia dintre noi, că oamenii gândesc negativ și de aceea le merge prost… și totuși de puține ori am auzit vorbindu-se de soluții și moduri prin care să punem în practică gândirea pozitivă.

Probabil că acesta este unul din motivele pentru care acest termen, și atitudinea în sine, sunt luate în derizoriu. Nemaivorbind că de cele mai multe ori acest sfat este dat de persoane care la teorie stau bine, dar când vine vorba de partea practică, aș putea spune că sunt repetenți.

Am simțit nevoia să scriu despre asta și să dau și ceva practic astfel încât să poți începe să aplici lucruri simple și în timp să simți diferența. O să te rog să ai răbdare până apar primele rezultate, dar te asigur că nu va trebui să aștepți foarte mult. Astfel primul pas pe care ți-l propun nu este bazat pe gândire, ci pe modul în care vorbim. De data asta o să mergem un pic invers fața de expresia atât de des folosită.

ASCULTĂ

Primul pas este exercițiul ascultării. Adică îți vei dedica o parte din timp să te asculți fiind atent la modul în care te exprimi și totodată ce cuvinte folosești. Îți propun să începi cu un cuvânt simplu, dar care în limba română vorbită apare frecvent. Este vorba despre cuvântul NU. Un cuvânt care apare extrem de frecvent și chiar multă lume începe frază cu acest cuvânt. De exemplu:

“NU vrei …”

“NU ai chef …”

“NU e …”

“NU crezi …”

“NU ți …” și lista poate continua devenind foarte lungă.

Recomand ca acest exercițiu de ascultare să îl faci timp de două-trei zile astfel încât să conștientizezi prezența cuvântului NU în limbajul, gândirea și implicit în viața ta.

NOTEAZĂ

Pasul următor este să notezi de câte ori folosești cuvântul NU acolo unde nu e nevoie de el. Reține că acest cuvânt se folosește doar atunci când ai o negație respectiv un refuz și aceste NU-uri nu intră în socoteală noastră. Așa că pentru acest pas va fi nevoie să folosești o agendă, o coală de hârtie sau îți poți nota în telefon.

După ce te-ai ascultat cu atenție și ai notat cum trebuie deja după prima zi vei fi uimit de câte NU-uri ai folosit, NU-uri de care nu ai nevoie nici tu și nici interlocutorii tăi. Scopul acestei etape este să conștientizăm ce cantitate uriașă de NU-uri folosim fără să aibă un rost și sens prezența acestui cuvânt în limbajul uzual.

CORECTEAZĂ

Acesta este pasul final și cel mai provocator. De fiecare dată când te auzi folosind cuvântul NU, iar acesta nu are ce căuta în propoziție, oprește-te și reformulează în așa fel încât frază să nu mai conțină negația. De exemplu:

“NU vrei să mergem la o cafea?”

“Scuze/Pardon, VREI să mergem la o cafea?”

Atunci când mă prind folosind cuvântul NU care nu e la locul lui, îmi spun în gând “anulez, anulez” și apoi reformulez. Este modul prin care conștientizez ce am făcut și totodată conștient produc schimbarea dorită, adică evit să las ca acest lucru să fie mecanic.

RĂBDARE

Poate o să ți se pară banală toată această poveste dar am s-o susțin cu proverbul lui Lao Tse care spune: “Călătoria de o mie de mile începe cu un pas”. Acesta este primul pas în călătoria gândirii pozitive. Este pasul care contează foarte mult să-l faci și să-l implementezi în așa fel încât cuvântul NU să-l folosești doar atunci când trebuie.

De asemenea, asta va fi provocarea cu care te vei confrunta: vei descoperi că vei uita să te corectezi, că nu vei folosi iarăși acel NU când nu este cazul, ceea ce ne spune că de fapt că este o schimbare în limbajul, stilul de viață și gândire, care cere timp pentru a deveni parte din noi. Tot acest mecanism te va face să începi să vezi lucrurile din jurul tău diferit.

Așa că bucură-te de călătoria gândirii corecte. Iar în timp vom adăuga și alte elemente astfel încât să ducem vorbirea și gândirea pozitivă la nivele și mai eficiente.