fbpx

Subconștientul: prieten sau adversar?

S-a demonstrat că în jur de 95% din ceea ce faci în fiecare zi este influențat de subconștient. Și totuși ce este subconștientul?

Mintea subconștientă se formează încă din primii ani din viață. O poți asemăna cu un burete care atrage absolut tot ceea ce vede și aude din mediul exterior.

Pe baza acestor experiențe ți se creează valorile, credințele, limitele, modul în care privești și analizezi ceea ce se află în jurul tău.  De aceea dacă atunci când ești mic ți se spune că nu ești bun sau că nu te pricepi la ceva, sau dimpotrivă că ești bun, există o mare șansă ca acele afirmații să îți influențeze tot parcursul vieții. De ce? Pentru că subconștientul:

  • înregistrează tot;
  • nu diferențiază emoţia sau sentimentul pozitiv de cel negativ și de asemenea nu face distincția între bine sau rău;
  • gestionează reacţiile automate pe care le facem în mod spontan;
  • îl putem accesa atunci când ne reducem frecvența undelor pe care funcționează creierul, respectiv atunci când creierul atinge undele ALFA;
  • este treaz și alert tot timpul;
  • controlează 95% din viața noastră;
  • se bazează pe obișnuință;
  • este mult mai puternic decât mintea conștientă.

Subconștientul îți este prieten!

Da! Știi de ce? Pentru că numeroasele date stocate aici te susțin. De exemplu, cu ajutorul lui poți apela la acele noțiuni pe care le-ai învățat deja și le poți reproduce cu ușurință: să vorbește o limbă străină, să conduci mașina, să cânți la un instrument, să citești etc.

Desigur, toate aceste deprinderi s-au stocat în subconștient cu ajutorul unui instrument absolut necesar și anume obișnuința sau automatismul. Concret, cu cât repeți o acțiune mai mult, cu atât ea devine un automastism pe care îl vei face din ce în ce mai puțin conștient. Practic vei începe să funcționezi pe pilot automat.

Să îți dau un exemplu extrem de simplu. Zilele trecute umblam pe telefon și fără să îmi dau seama am schimbat locul unei aplicații de pe ecran, pe care o foloseam destul de des, cu alta.

Ce am pățit în zilele următoare? De fiecare dată când voiam să deschid acea aplicația, apăsam (în mod inconștient) în acel loc și bineînțeles că nu se deschidea ce voiam eu. Și am pățit asta timp de câteva zile. Atunci mi-am dat seama că până și cele mai banale acțiuni pot deveni automatisme, pe care le faci fără ca măcar să îți dai seama. Totul bine și frumos până aici, dar ce faci când obișnuințele tale nu sunt chiar benefice?

Subconștientul poate să îți fie dușman?  

Da! Știi de ce? Pentru că el înregistrează tot, fără a face distincția dintre ce este pozitiv sau negativ. Asta înseamnă că de multe ori el te poate sabota.

Fricile, traumele emoțiile reprimate și toate situații negative cu care vii în contact pot forma un bagaj emoțional pe care îl cari toată viața. Programele negative din subconștient pot interveni în anumite situații și te pot limita.

Vestea bună este că îți poți reprograma subconștientul, adoptând în fiecare zi obiceiuri benefice pentru tine!

Chiar în acest moment subconștientul tău lucrează fie pentru tine, fie împotriva ta. Prin intermediul conștientului, el simte și înregistrează toate experiențele fizice, intelectuale, mentale și emoționale și stochează informațiile pentru a le folosi ulterior. (dr. Robert Anthony)

Subconștientul influențează realitatea în care trăiești. Și ca să înțelegi despre ce vorbesc, imaginează-ți că ai în fața ta un puzzle pe care trebuie să îl construiești cu niște piese care îți apar în funcție de ceea ce gândești tu despre tine, despre cei din jur și în general despre viață.

Cum arată rezultatul final? Și mai ales: ești mulțumit de el?

Subconștientul îți poate influența sănătatea!

De-a lungul timpului, neuroștiința a demonstrat că ceea ce gândești are un efect major asupra sănătății. De aceea pentru subconștient practicile meditative, afirmațiile și gândurile pozitive reprezintă un medicament, care acționează asupra celulelor moleculare.

Émile Coué spunea despre subconștient că are capacitatea să controleze deopotrivă coprul fizic și psihicul nostru. El guvernează buna funcționare a organelor noastre și toate celulele corpului.

Ce să faci ca subconșientul să fie prietenul tău?

Începe prin a acorda o atenție deosebită gândurilor și cuvintelor pe care le emiți, fii conștient de ele și dacă observi prezența unor gânduri negative înlocuiește-le imediat! Folosește-te de exercițiul pe care ți l-am mai prezentat: Anulează, anulează, anulează…

Educă-ți mintea să privească partea plină a paharului, chiar și în cele mai dificile momente. Așa ea va începe să observe lucrurile bune din viața ta și vei fi din ce în ce mai fericit.

Evită să îți reprimi emoțiile! O emoție reprimată nu dispare, ci rămâne impregnată în subconștientul tău. Dacă simți anumite emoții negative în interiorul tău, analizează-le, vezi care e sursa lor și caută o soluție.

Subconștientul poate fi prietenul sau dușmanul tău: TU ALEGI!

Te aștept și pe pagina de facebook Rajko Kuzmanović, unde te țin la curent cu toate evenimentele (cursuri, webinarii gratuite) pregătite special pentru tine!

 

Din ce în ce mai bine,
Rajko Kuzmanović