fbpx

Ești prizonierul trecutului sau arhitectul viitorului?

Trăiești prezentul, învățând din trecut și investind în viitor

Imaginează-ți că în fiecare dimineață ai pleca la muncă cu un bagaj: greoi și voluminos. Toată ziua îl cari după tine, deși în el nu se află nimic folositor pentru activitatea pe care o desfășori la job-ul tău. Îi vezi și pe ceilalți colegi de muncă, fiecare cu bagajele lor: unele mai mici, altele mai mari și unii…fără bagaje. Te întrebi cum de persoanele respective nu au nici un bagaj?

Adevărul este că aproape fiecare dintre noi cară un bagaj, invizibil. Ce se află înăutrul lui? Asta depinde de fiecare.

Cei mai mulți însă, cară un bagaj numit TRECUT.

Trecutul este important, este parte din tine și te-a format. Trecutul nu trebuie uitat, trebuie prețuit, acceptat, iubit și pus într-un colț de suflet. Așa este bine, așa este sănătos. Există, însă, oameni mai sensibili care nu pot trece peste trecut, care pur și simplu nu se pot detașa și lăsa în urmă ce a fost, pentru a întâmpina ce vine, cu inima largă.

Ești ceea ce ești AZI datorită trecutului tău: copilăria, experiențele și modul în care ai reacționat la anumite evenimente, alegerile tale, toate te-au adus aici. Cine ești AZI? Poate știi, poate încă nu știi, cert este că trecutul trebuie să îl priveși ca pe un profesor, nu ca pe o închisoare care nu te lasă să te bucuri de lucrurile minunate pe care le primești în prezent.

Nu poți îmbrățișa prezentul, dacă ții cu mâinile de trecut.

Ce se întâmplă atunci când te eliberezi de trecut?

  • Conștientizezi că nu poți controla absolut tot.

Și chiar așa și este! Da, poți avea o influență asupra destinului tău, dar nu sută la sută. Sunt aspecte și situații pe care pur și simplu nu ești în măsură să le controlezi, și nu trebuie să te simți vinovat pentru asta. Important este să fii deschis experiențelor cu care te întâlnești, să nu îți pierzi speranța și să rămâi cât se poate de echilibrat.

  • Îți dai voie să experimentezi lucruri noi

Prezentul îți oferă numeroase oportunități. Degeaba, însă, dacă nu le observi. Când te plafonezi în trecut, nu vezi ușile care se deschid în fața ta: oameni noi, locuri noi, experiențe noi, toate te așteaptă. Întrebarea este : ai curajul necesar să le deschizi?

  • Ești din ce în ce mai recunoscător pentru tot ceea ce te înconjoară

Cum ai putea să apreciezi ceea ce ai în prezent, dacă gândurile sunt îndreptate către trecut? Îți spun ceva ce știi deja: azi nu va mai veni, niciodată. Azi este o zi unică din viața ta. Fii prezent în viața ta AZI, ACUM, AICI. Fii prezent cu sufletul, cu corpul și cu mintea ta și în același timp muncește și pentru viitorul tău, pentru visurile tale.

  • Prețuiești timpul, care este trecător.

Cu siguranță ai observat că timpul trece foarte repede. Așa este că ar fi păcat să îl irosești? Câteodată eu însumi mă surprind spunând: “Cum? Suntem deja în iunie? Parcă ieri era martie”. Sunt sigur că nu sunt singur în situația asta. De aceea vreau să prețuiesc fiecare clipă. Știi cum se spune: prețuiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima, pentu că una dintre ele chiar va fi ultima.

Așadar, ce alegi? Să fii prizonierul trecutului sau arhitectul viitorului?

Pentru că știu sigur că ai ales a doua variantă, vreau să te sprijin și să te îndemn să investești în tine cât mai mult. Materialele pe care le pregătesc constant pentru tine sunt menite să scoată la iveală potențialul minunat pe care îl ai înăuntrul tău. Vreau să devii din ce în ce mai bun. Tu vrei?

Descoperă noua colecție de audiobook-uri: Bogăția, Gândirea pozitivă și Abecedarul Sănătății și începe să fii arhitectul viitorului tău!

Din ce în ce mai bine,
Rajko Kuzmanović