fbpx

Stima de sine – tu unde ești?

“Întotdeauna ești cu tine însuți, așa că ar trebui să te bucuri de compania ta.” Diane Von Furstenberg

Stima de sine reprezintă evaluarea subiectivă a individului în privința valorii sale. Această  evaluare poate fi negativă sau pozitivă,  în funcție de percepția individuală a propriei persoane. Conform studiilor Dr. Joe Rubino, 85 % din populație este afectată de o stimă de sine scăzută.

Mai concret, stima de sine reprezintă părerea ta despre tine!

Dacă ne raportăm la faptul că majoritatea oamenilor nu are o părere bună despre propria-i persoană, atunci este corect să ne întrebăm: DE CE?

Ca ființe umane ne naștem perfecți. Avem încredere în noi, avem stimă de sine, suntem fără frici, avem convingeri sănătoase, avem imaginea de sine sănătoasă, avem respectul de sine, iubirea de sine, acceptarea de sine și lista continuă. Însă, la un moment dat, ajungem adulți și constatăm că avem provocări pe aceste subiecte.

Lucrez de 30 de ani ca antreprenor, trainer și coach și lucrând cu oamenii am oportunitatea să-i observ și să-i ajut în depășirea provocărilor pe care le întâmpină. Una din aceste provocări este identificarea ariei în care se manifestă lipsa stimei de sine și implicit creșterea ei.

Trebuie să știi că nu ești vinovat pentru ceea ce ești sau mai concret pentru stima ta de sine scăzută. De fapt, nici nu trebuie căutat vinovatul, ci trebuie schimbate convingerile care te fac să ai această părere despre tine. Originea părerii tale despre tine este în copilăria ta, care a fost susținută în perioada adolescenței, care a fost elaborată în tinerețea ta și este perfecționată la vârsta adultă.

Drept pentru care, stima de sine nu este reprezentată de un element, ci de o multitudine de convingeri și programe ce se află în subconștientul tău.

În toți acești ani de lucru cu clienții mei, mi s-au confirmat de nenumărate ori vorbele lui Malcolm S. Forbes, care spun:

“Prea multe persoane supraapreciază ceea ce nu sunt și subapreciează ceea ce sunt.”

Ca urmare, viața și rezultatele tale sunt în concordanță cu programele și convingerile din subconștientul tău, care te modelează și te ghidează prin viața ta. Gândește-te doar pe ce aspecte negative pui accent și cât de mult neglijezi lucrurile pozitive despre tine.

“Nu uita că te-ai criticat timp de ani de zile și nu ai obținut nici un rezultat. Așa că încearcă să te apreciezi și vezi ce se întâmplă.” Louise Hay

Critica și autocritica este modul cel mai bun și eficient prin care poți distruge stima de sine a cuiva sau pe a ta! Acum sunt sigur că stai și cotrobăi, prin mintea și amintirile tale, de câte ori ai fost și te-ai criticat și de câte ori ai fost și te-ai apreciat. Așa e că balanța este înclinată spre critică?

Poți schimba asta și să ajungi să ai o stimă de sine echilibrată și prin urmare să ai o calitate mai bună a vieții tale dar și o performanță mai bună în activitatea ta.

Începe cu primul pas. De azi, caută mai mult motive pentru care să te apreciezi. Notează-le într-un caiet pe care îl poți denumi: SUNT BUN PENTRU CĂ… Nu te grăbi, fă acest lucru zilnic, câte puțin, nu trebuie să scrii un referat, ci câteva motive pentru a te aprecia. Iar când faci asta bucură-te!

Dacă vrei să afli mai multe și să înveți mai multe despre stima de sine, înscrie-te la workshopul GRATUIT online “7 pași pentru a-ți crește stima de sine” unde împreună cu colegele mele, Mihaela Stroe și Monica Dascălu, îți vom oferi mai multe elemente practice pentru creșterea stimei tale de sine.

Workshopul GRATUIT, va avea loc în data de 25 iunie 2021, începând cu ora 19:00.

Te aștept cu drag,
Rajko Kuzmanović